2021 Midwinter Virtual Meeting Agenda

Print Friendly, PDF & Email
CC:DA/A/83
February 5, 2021

Committee on Cataloging: Description & Access

2021 Midwinter Virtual Meeting

Agenda

Friday, February 5, 2:00-4:00 Eastern/11:00am-1:00 Pacific

  1. Welcome and opening remarks: Chair (2:00, 5 min.)
  2. Meeting logistics: Guajardo (2:05, 5 min.)
  3. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (2:10, 10 min.)
  4. Adoption of agenda: Chair (2:20, 5 min.)
  5. Approval of minutes of meeting held at 2020 Summer Meeting: Chair (2:25, 5 min.)
  6. Report from the Chair (2:30, 10 min.)
  7. Report of the CC:DA webmaster: Guajardo (2:40, 5 min.)
  8. Report of the Virtual Participation Task Force: Guajardo (2:45, 10 min.)
  9. Report from the Best Practices for Recording Faceted Chronological Data in Bibliographic Records Task Force: Lybarger (2:55, 10 min.)
  10. Break (3:05, 10 min.)
  11. Report and Q&A from ALA Publishing: Hennelly (3:15, 45 min.)

Tuesday, February 9th: 11:00am-1:00 Eastern/8:00am-10:00am Pacific

  1. Welcome and opening remarks: Chair (11:00, 5 min)
  2. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (11:05, 10 min.)
  3. Continuation of any discussion from previous meeting (11:15, up to 30 minutes) Start times for remaining agenda items will be adjusted as needed, if necessary.
  4. Report of the ALA Representatives to the North American RDA Committee: Hearn (11:15, 20 min.)
  5. Report from CC:DA Task Force to review the Proposal on Changing Procedural Guidelines for Proposed New or Revised Romanization Tables: Fletcher (11:35, 10 min.)
  6. Report of the MAC Representative: Myers (11:45, 10 min.)
  7. Report from the PCC liaison: Allgood (11:55, 10 min.)

Friday, February 12th: 1:00-3:00 Eastern/10:00am-12:00 Pacific

  1. Welcome and opening remarks: Chair (1:00, 5 min)
  2. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (1:05, 10 min.)
  3. Continuation of any discussion from previous meetings (1:15, up to 30 minutes) Start times for remaining agenda items will be adjusted as needed, if necessary, with the break as close to 2:00 as possible
  4. Report from the Library of Congress Representative: Polutta (1:15, 20 min.)
  5. Work and plans for CC:DA: Chair (1:35, 25 min.)
  6. Break (2:00, 10 min.)
  7. Continue discussion: Work and plans for CC:DA: Chair (2:10, 20 min.)
  8. Other new business; reports from the floor; announcement of next meeting, and adjournment: Chair (2:30, 5 min.)

2020 Midwinter Meeting Agenda, Philadelphia, PA

Print Friendly, PDF & Email

We are going to try something new at Saturday’s CC:DA meeting.  In addition to our regular minute-taking practices which include audio recorders and our interns taking copious notes, there will be a Google document that anyone in attendance can add notes to if they wish.  Our interns will still compile the official minutes after the meeting.  The Google document will provide another “recording method.”  The address for the Google document is: https://tinyurl.com/CCDA2020MW

CC:DA/A/81
January 25, 2020

Committee on Cataloging: Description & Access
2020 Midwinter Meeting
Agenda

Saturday, January 25, 1:00-5:30 pm
Pennsylvania Convention Center, Room 108-B

  1. Welcome and opening remarks: Chair (1:00, 5 min.)
  2. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (1:05, 5 min.)
  3. Adoption of agenda: Chair (1:10, 5 min.)
  4. Approval of minutes of meeting held at 2019 Annual Meeting: Chair (1:15, 5 min.)
  5. Report from the Chair (1:20, 5 min.)
  6. Report of the ALA Representatives to the North American RDA Committee: Hearn and Bourassa (1:25, 20 min.)
  7. Report from the PCC liaison: Allgood (1:45, 10 min.)
  8. Report from the Library of Congress Representative: Polutta (1:55, 20 min.)
  9. Proposal on Changing Procedural Guidelines for Proposed New or Revised Romanization Tables (Wiggins: 2:15, 20 min.)
  10. Report on the CC:DA Virtual Participation Task Force: Guajardo (2:35, 10 min.)
  11. Report on the CC:DA 3R Task Group: Maxwell (2:45, 15 min.)
  12. Break (3:00, 15 min.)
  13. Report on the CC:DA Procedures Review Task Force: Myers (3:15, 20 min.)

Markup                            Plain Text

  1. Report from ALA Publishing Services and Presentation on RDA Toolkit changes: Hennelly (3:35, 30 min.)
  2. Update on Code of Ethics for Catalogers: Chair (4:05, 10 min.)
  3. Upcoming work for CC:DA: Chair (4:15, 60 minutes)
  4. Other new business; reports from the floor; announcement of next meeting, and adjournment: Chair (5:15, 15 min.)

Monday, June 27, 8:30-11:30 am
Pennsylvania Convention Center, Room 111-B

Notice: The CC:DA meeting usually held Monday morning is cancelled

Non-Human Personages and New RDA Considerations for the LC/NACO Authority File

Print Friendly, PDF & Email

June 24, 2019

Non-Human Personages and New RDA Considerations for the LC/NACO Authority File

Kate James
Cataloging Policy Specialist
Policy, Training, and Cooperative Programs Division
Library of Congress

RDA in English is Stable: Now what?

Print Friendly, PDF & Email

The RDA Steering Committee thanks CC:DA for the opportunity to speak on several RDA-related topics during the CC:DA meeting on June 22, 2019.

Our overall theme is: RDA in English is stable: Now what?

The presentations:

* Introduction (Kathy Glennan, RSC Chair)
* Basic information about translation process (James Hennelly, Director, ALA Digital Reference)
* Basic information about policy statement development (Hennelly)
* Policy statement development from the BL perspective (Thurstan Young, British Library) (10 minutes)
* RDA in MARC (Young)
* Application profiles (Gordon Dunsire, RSC Technical Team Liaison Officer)
* Future processes for changes to RDA (Glennan)

We look forward to seeing you there.

Kathy Glennan
Chair, RDA Steering Committee

2019 Annual Conference Agenda, Washington, DC

Print Friendly, PDF & Email
CC:DA/A/80
June 22, 2019

Committee on Cataloging: Description & Access

2019 Annual Conference

Agenda

Saturday, June 22, 1:00-5:30 pm

Marriott Marquis, Liberty BR Salons I-L

  1. Welcome and opening remarks: Chair (1:00, 5 min.)
  2. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (1:05, 10 min.)
  3. Adoption of agenda: Chair (1:15, 5 min.)
  1. Approval of minutes of meeting held at 2019 Midwinter Meeting: Chair (1:20, 5 min.)
  2. Report from the Chair  (1:25, 5 min.)
  1. Report from the Library of Congress Representative: James (1:30, 20 min.)
  2. Report of the ALA Representatives to the North American RDA Committee: Hearn and Bourassa (1:50, 20 min.)
  1. Report of the CC:DA webmaster: Guajardo (2:10, 10 min.)
  2. Report from the PCC liaison: Allgood (2:20, 10 min.)
  3. Report on the CC:DA 3R Project Task Force: Maxwell (2:30, 15 min.)
  4. Break (2:45, 15 min.)
  1. Report from ALA Publishing Services and Presentation on RDA Toolkit changes: Hennelly (3:00, 15 min.)
  2. RSC Presentations and discussions (3:15, 135 min.)

Monday, June 24, 8:30-11:30 am

Marriott Marquis, Liberty BR Salons I-L

  1. Welcome and opening remarks: Chair (8:30, 10 min)
  2. Report of the MAC Representative: Myers (8:40, 10 min.)
  3. Non-Human Personages and New RDA Considerations for the LC/NACO Authority File: James (8:50, 30 min.)
  4. Discussion (9:20, 30 min.)
  5. Break (9:50, 20 min.)
  6. Future work and plans for CC:DA: Chair (10:10 70 min.)
  7. Other new business; reports from the floor; announcement of next meeting, and adjournment: Chair (11:20, 10 min.)

2019 Midwinter Meeting Agenda, Seattle, WA

Print Friendly, PDF & Email
CC:DA/A/79
January 26, 2019

Committee on Cataloging: Description & Access
2019 Midwinter Meeting

Agenda

Saturday, January 26, 1:00-5:30 pm
Renaissance, Municipal/Superior Rooms (Courtyard)

  1. Welcome and opening remarks: Chair (1:00, 5 min.)
  2. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (1:05, 15 min.)
  3. Adoption of agenda: Chair (1:20, 5 min.)
  4. Approval of minutes of meeting held at 2018 Annual Meeting: Chair (1:25, 5 min.)

Minutes of the meeting held at the 2018 ALA Midwinter Meeting in New Orleans, Louisiana June 23 and 25, 2018

  1. Report from the Chair (1:30, 5 min.)

Chair’s Report on CC:DA Motions and Other Actions, July-December 2018

  1. Report from the Library of Congress Representative: James (1:35, 10 min.)

Library of Congress Report

  1. Report of the ALA Representatives to the North American RDA Committee: Bourassa (1:45, 20 min.)

Report on NARDAC and RDA-Related Activities, June-December 2018

  1. Report of the CC:DA webmaster: Guajardo (2:05, 10 min.)
  2. Report from the PCC liaison: Allgood (2:15, 10 min.)

PCC Report for CC:DA at ALA Midwinter, Seattle, January 2019

  1. Report on the CC:DA 3R Task Group: Wiley (2:25, 10 min.)
  2. Report of the MAC Representative: Myers (2:35, 10 min.)

Break (2:50, 15 min.)

  1. Report from ALA Publishing Services and Presentation on RDA Toolkit changes: Hennelly (3:05, 45 min.)
  2. Report on the Virtual Participation Task Force: Hayden (3:45, 15 min)
  3. Discussion on CC:DA communication; Ros (4:00, 45 min)

a. Committee reports (10 min)
b. ALA Connect vs. blog and list-serv (35 min)

  1. Discussion of possible Task Forces: Ros (4:45, 30 min)
  2. Other new business; reports from the floor; announcement of next meeting, and adjournment: Chair (5:15, 15 min.)

Committee on Cataloging: Description & Access
2019 Midwinter Meeting

Agenda

Monday, January 28, 8:30-11:30 am
Hyatt Regency Seattle, Elwha A (Jr. Ballroom West A)

The CC:DA meeting usually held Monday morning is cancelled in favor of a special session
“A Deeper Dive into RDA”, sponsored by members of the RDA Steering Committee.

2018 Annual Conference Agenda, New Orleans, LA

Print Friendly, PDF & Email
CC:DA/A/78
June 23, 2018

Committee on Cataloging: Description & Access
2018 Annual Conference
Agenda
Saturday, June 23, 1:00-5:30 pm
Hilton Riverside, Churchill C

  1. Welcome and opening remarks: Chair (1:00, 5 min.)
  2. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (1:05, 15 min.)
  3. Adoption of agenda: Chair (1:20, 5 min.)
  4. Approval of minutes of meeting held at 2018 Midwinter Meeting: Chair (1:25, 5 min.)

Minutes of the meeting held at the 2018 ALA Midwinter Meeting in Denver, Colorado, February 10 and 12, 2018

  1. Report from the Chair (1:30, 5 min.)

Chair’s Report on CC:DA Motions and Other Actions January-June 2018

  1. Report from the Library of Congress Representative: Reser (1:35, 10 min.)

Library of Congress Report

  1. Report of the ALA Representatives to the North American RDA Committee: Glennan, Bourassa (1:45, 45 min.)

Report on NARDAC and RDA-Related Activities, January-June 2018

  1. Report of the MAC Representative: Myers (2:30, 10 min.)

MAC Report

  • Report of the PCC Representative Allgood (2:40, 10 min.)

PCC Report

  1. Break (2:50, 20 min.)
  2. Report of the CC:DA webmaster: Guajardo (3:10, 10 min.)
  3. Report from ALA Publishing Services: Hennelly (3:20, 10 min.)
  4. Presentation on RDA Toolkit changes: Hennelly (3:30, 50 min.)
  5. Virtual Participation Task Force, report and discussion: Hayden (4:20, 20 min)
  6. Follow up discussion on possible Task Forces: Shrader (4:40, 35 min.)
  7. Other new business; reports from the floor; announcement of next meeting, announcement of new chair, and adjournment: Chair (5:15, 15 min.)

———————–

Committee on Cataloging: Description & Access
2018 Annual Conference
Agenda
Monday, June 25, 8:30-11:30 am
Hilton Riverside, Churchill B

The CC:DA meeting usually held Monday morning is cancelled in favor of a special discussion session, sponsored by members of the MARC 21 and RDA communities. The meeting will be discussing the impact of RDA changes on MARC 21 development, including changes to the MARC 21 format to accommodate new RDA entities and the four recording methods; infrastructure development; and implementation issues.

2018 Midwinter Meeting Agenda, Denver, CO

Print Friendly, PDF & Email

CC:DA/A/77

Committee on Cataloging: Description & Access
2018 Midwinter Meeting
Agenda

Saturday, February 10, 1:00-5:30 pm
Sheraton Denver Downtown, Plaza Ballroom F

Word Document ]

  1. Welcome and opening remarks: Chair (1:00, 5 min.)
  2. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (1:05, 15 min.)
  3. Adoption of agenda: Chair (1:20, 5 min.)
  4. Approval of minutes of meeting held at 2017 Annual Meeting: Chair (1:25, 5 min.)

Minutes of the Meeting held at the 2017 ALA Annual Conference

  1. Report from the Chair (1:30, 5 min.)

Chair’s Report on CC:DA Motions and Other Actions July-December 2017

  1. Report from the Library of Congress Representative: Reser (1:35, 15 min.)

Library of Congress Report

  1. Report of the CC:DA webmaster: Guajardo (1:45, 10 min.)
  2. Report on the CC:DA 3R Task Group: Ros (2:00, 15 min.)
  3. Report of the ALA Representative to the RDA Steering Committee: Glennan (2:15, 45 min.)

Report on RSC Activities, July-December 2017

  1. Break (3:00, 15 min.)
  2. Report from the PCC liaison: Allgood (3:15, 15 min.)
  3. Report from ALA Publishing Services: Hennelly (3:30, 15 min.)
  4. Presentation on RDA Toolkit changes: Hennelly (3:45, 45 min.)
  5. Presentation on RDA Pop-up Meeting in Chicago: Glennan (sub for Dunsire) (4:30, 30 min.)

———————–

Committee on Cataloging: Description & Access
2018 Midwinter Meeting
Agenda

Monday, February 12, 8:30-11:30 am
Sheraton Denver Downtown, Plaza Ballroom F

  1. Welcome, introductions of committee members: Chair (8:30, 5 min.)
  2. Report of the MAC Liaison: Myers (8:35, 10 min.)
  3. New directions for CC:DA: Hillman (8:45, 60 min.)
  4. Break (9:45, 15 min.)
  5. Discussion of CC:DA directions: Hillman, Chair (10:00am, 50 min.)
  6. Other new business; reports from the floor; announcement of next meeting, and adjournment: Chair (10:50, 10 min.)

Monday’s meeting will be followed by an informal celebration of Kathy Glennan’s appointment as Chair of the RDA Steering Committee.

2017 Annual Conference Agenda, Chicago, IL

Print Friendly, PDF & Email

CC:DA/A/76

Committee on Cataloging: Description & Access

2017 Annual Conference

Agenda

Saturday, June 24, 1:00-5:30 pm

Palmer House, Adams Room

  1. Welcome and opening remarks: Chair (1:00, 5 min.)
  2. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (1:05, 15 min.)
  3. Adoption of agenda: Chair (1:20, 5 min.)
  4. Approval of minutes of meeting held at 2017 Midwinter Meeting: Chair (1:25, 5 min.)

Minutes of the meeting held at the 2017 ALA Midwinter Meeting in Atlanta, Georgia, January 21 and 23, 2017

  1. Report from the Chair (1:30, 5 min.)

Chair’s Report on CC:DA Motions and Other Actions, January-July 2017

  1. Report from the Library of Congress Representative: Reser (1:35, 15 min.)

Library of Congress Report

  1. Report of the ALA Representative to the RDA Steering Committee: Glennan (1:50, 45 min.)

RDA Steering Committee (RSC) activities as a whole, January-June 2017

  1. Report on the CC:DA 3R Task Group: Ros (2:35, 15 min.)
  2. Report of the MAC Representative: Myers (2:50, 10 min.)
  1. Break (3:00, 15 min.)
  1. Report from the PCC liaison: Randall (3:15, 15 min.)

PCC Report

  1. Report of the CC:DA webmaster: Guajardo (3:30, 10 min.)
  2. Report from ALA Publishing Services: Hennelly (3:40, 15 min.)
  1. Presentation on RDA Toolkit changes: Kuhagen and Hennelly (4:05, 30 min.)
  2. Presentation on RDA Meetings in Chicago: Dunsire (4:35, 45 min.)
  3. Other new business; reports from the floor; announcement of next meeting, and adjournment: Chair (5:20, 10 min.)

———————–

Committee on Cataloging: Description & Access

2017 Annual Conference

Agenda

Monday, June 26, 9:00-11:30 am

Palmer House, Adams Room

The CC:DA meeting usually held Monday morning is cancelled in favor of a special discussion session, sponsored by the RDA Steering Committee. RSC will be gathering information and recommendations from members of specialist cataloging communities (cartographic, A-V, archival, etc.) about RDA’s coverage of their types of materials. CC:DA members, members of specialist cataloging communities, and other interested persons are welcome to attend. The discussion will begin at 9:00 a.m. in the Palmer House, Adams Room.

2017 Midwinter Meeting Agenda, Atlanta, GA

Print Friendly, PDF & Email

CC:DA/A/75

Committee on Cataloging: Description & Access

2017 Midwinter Meeting 

Agenda 

Saturday, January 21, 1:00-5:30 pm

OMNI Hotel, International Ballroom F

  1. Welcome and opening remarks: Chair (1:00, 10 min.)
  2. Introduction of members, liaisons, and representatives: Group (1:10, 15 min.)
  3. Adoption of agenda: Chair (1:25, 5 min.)
  4. Approval of minutes of meeting held at 2016 Annual Conference: Chair (1:30, 5 min.)

Minutes of the meeting held at the 2016 ALA Annual Meeting in Orlando, Florida

  1. Report from the Chair (1:35, 10 min.)

Chair’s Report on CC:DA Motions and Other Actions July-December 2016

  1. Report from the Library of Congress Representative: Reser (1:45, 15 min.)

Library of Congress Report

  1. Report of the ALA Representative to the RDA Steering Committee: Glennan (2:00, 60 min.)

Report on RSC Activities, July-December 2016

RDA Developments of Note (29 slides)

Synchronizing the Open Metadata Registry and the RDA Toolkit (18 slides)

  1. Break (3:00, 20 min.)
  2. Upcoming CC:DA work: Chair (3:20, 10 min.)
  3. Report of the CC:DA webmaster: Guajardo (3:30, 10 min.)
  4. Report from the PCC liaison: Robare (3:40, 15 min.)

PCC Report

  1. Presentation on IFLA-LRM: Glennan (3:55, 60 min.)

IFLA Library Reference Model (24 slides)

Monday, January 23, 8:30-11:30 am

OMNI Hotel, International Ballroom F

  1. Welcome and opening remarks: Chair (8:30, 5 min.)
  2. Report of the MAC Representative: Myers (8:35, 10 min.)

Report of the MAC Liaison (Final)

  1. Changes to ALA Annual conference programming: Chair (8:45, 15 min.)
  2. Report from ALA Publishing Services: Hennelly (9:00, 15 min.)
  3. Presentation on RDA Toolkit changes: Hennelly (9:15, 45 min.)
  4. Status Report on 3R project: Hennelly (10:00)

The 3R Project (13 slides)

  1. Other new business; reports from the floor; announcement of next meeting, and adjournment: Chair (15 min.)

CC:DA Update on the Full Aggregates Working Group (AWG) Model for Aggregates: Fritz (7 slides)​